24.11.2016

Työnhakija

Tällä hetkellä avoimet haettavana olevat työpaikat ovat täällä!


Työnhaku on taitolaji. Siinäkin voi harjaantua!

Jos tuntuu, ettei oikein osaa tuoda omaa osaamistaan esille tai itsensä kehuminen on vaikeaa, niin tässä alla muutamia vinkkejä miten toimia.  Ei riitä että kerrot persoonastasi, kerro myös tehtävien sisällöstä, joita olet tehnyt. Kerro myös osaamisesi tasosta ja perustele, miksi arvioit itsesi niin tai näin.

Huonosti tehty työpaikkailmoitus

Työpaikkailmoituksia on joskus vaikea tulkita, mitä ollaan hakemassa. Mieti mitä annettu nimike voisi tarkoittaa ja millaista osaamista tehtävässä pärjääminen edellyttää. Esim. assistentti tai sihteeri tyyppiset tehtävät ovat usein työntäyteisiä ja kiireisiä. Tehtäviä on paljon ja yleensä on yksi tai useampi henkilö jonka tehtäväkentässä avustat. Tarvitaanko kielitaitoa, ovatko kaikki tiimissä suomenkielisiä? Mitä ohjelmia tulet käyttämään, Word, Outlook sähköposti ja kalenteri, Excel jne. Hoidatko jonkin osaston juttuja? Logistisia toimintoja, taloushallintoon liittyen, tuotannon avustavia tehtäviä tai myynnin juttuja. Kaikissa niissä on jotain eroa ja jotain samaa.

Katso mitä voit löytää ilmoituksen, yrityksen sivujen ja ammatteja kuvaavien sivujen kautta. Loput selviää soittamalla.

Kun sinulla on selkeämpi käsitys mihin olet hakeutumassa, onkin helpompi kertoa missä olet vastaavia tehtäviä hoitanut ja miksi olet jossain hyvä. Kokemus ja opiskelut yhteensä tekevät sinusta osaajan. Kerro myös perustelut. Antoiko joku palautetta sinulle osaamisestasi? Ovatko asiakkaat olleet tyytyväisiä palveluusi? Vertaile itseäsi muihin, mikä toimi paremmin? Itsearviointi on tärkeä osa ammatillista kehittymistä – turha kainostelu ei kannata, vaan realistinen arvio toimii eduksesi.

Miksi sinut tulisi valita?

Mieti jo valmiiksi vastaus yo kysymykseen. Lisäarvon tuottaminen on yksi syistä palkata sinut. Kerro mitä muuta osaat, mikä voisi olla hyödyllistä yritykselle.

Kerro työskentelytavoistasi ja sinusta työyhteisön jäsenenä. Kaikki epäselvät asiat tai kysymysmerkit työhistoriassasi tai koulutuksessasi saattavat heittää hakemuksesi ”ehkä” pinoon.

Helppolukuisuus ja selkeys ovat aina plussaa.

Ammattitaito, työyhteisötaidot ja persoona

Se, että olet joustava, luotettava, rehellinen ja tulet toimeen kaikkien kanssa ei vielä tarkoita hyvää osaamista. Jos tehtävä on nopeasti opittavissa eikä aikaisempaa kokemusta tarvita, voit pärjätä hoksottimilla hyvin. Jos taas mukavuusalueelta poistuminen ja uusiin tilanteisiin heittäytyminen hirvittää, voi olla hyvä selvittää etukäteen mitä on tiedossa.

Erottele osaaminen, työyhteistötaidot ja persoonaasi liittyvät asiat toisistaan. Se auttaa hahmottamaan hakemuksen kirjoittamista.

Persoona ja työyhteisötaidot voi valjeta kun mietit työkavereitasi, esimiehiäsi tai lähipiiriäsi. Heiltä voit vaikka kysyä millaisena he sinut näkevät.

Suosittelijat hakemuksessa tai LinkedInissä ovat aina plussaa.